MENÜ

Mazsi
Minden ami kell

Rudolf aprósüti

 

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 egész tojás
3 dkg kakaó



A lisztet a gyúródeszkára tesszük. Beleszórjuk a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot és jól összekeverjük. Majd beletesszük a margarint, a két egész tojást és tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Gomba alakú mézeskalács szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. Ezután következik a díszítés. A rénszarvasunk orra franciadrazsé lehet, szemei elkészítéséhez olvasszunk meg ét csokit és papírzsákkal díszítsük. Az agancsát perec alakú ropiból készítsük el, de csak akkor szúrjuk bele, ha már félig megsült.
 
 

Bounty torta

Hozzávalók:

Piskóta:

9 tojás
18 dkg cukor
20 dkg liszt
2,5 dkg kókuszreszelék

Töltelék:

6 dl Hulala tejszín
20 dkg kókuszreszekék
10 dkg porcukor
1,5 dl tej

Diszítéshez:

2 dl Hulala tejszín
Csokireszelék

Piskótához először felverjük a tojások fehérjét a cukorral kemény habnak, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások sárgáját, a  lisztet, és a kókuszreszeléket. Zsírozott lisztezett kerek tortaformába öntjük, és megsütjük, mint a piskótát. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk.
A krémhez a kókuszreszeléket 1,5 dl tejjel felfőzzük. A tejszínt felverjük a cukorral, majd a kihűtött kókuszt is hozzákeverjük. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat és az oldalát. A teteje díszítéséhez felverjük a 2 dl tejszínt, majd megkenjük vele a torta tetejét,  és reszelt csokival, vagy darabkákkal díszítjük.

 

 

 

 

 

 

Mézeskalács

 

Elkészítés:

76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.

A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.

A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

 

Cukormáz:

 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)

 

Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.

 

Több hónapig eláll.

Tárolás: fémdobozban.

 

 

 

 

 

 

Diós hó kifli

 

Hozzávalók:

30dkg margarin, 50dkg liszt, 20dkg porcukor, 20dkg darált dió, 2db tojássárgája 1db egész tojás, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz.

 

Elkészítés:

A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzá adjuk a tojást, a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát összegyúrjuk, és 30 percig hideg helyre tesszük pihentetni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban összetekerünk.
Megolajozott sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.

 

 

 

 

Karácsonyfa

 

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
+ ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor

 

A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven meglisztezhetjük. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából vágjunk egy kisebb darabot, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtsuk ki. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. Közepesen forró sütőben sütjük, de vigyázni kell hogy meg ne égjen, mert nagyon gyorsan sül. A sütések között a tepsit nem kell újra bezsírozni, csak esetleg egy kicsit meglisztezni.
A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük. Ezután a zacskó sarkára vágunk egy kis lyukat. A díszítésbe bevonhatjuk a család apraja nagyját, jó kis karácsonyi hangulatot teremthetünk vele.

Miután elkészítettük a mézeskalács tésztánkat, neki is kezdhetünk a karácsonyfa készítésének. Tíz csillagra lesz szükségünk, úgy, hogy a csillagok csökkenő méretűek legyenek. Szupermarketekbe lehet kapni különböző méretű tészta szaggatókat, de ha mégsem lenne kéznél, akkor sütőpapírból készítsünk sablonokat, tegyük a tésztára és késsel vágjuk ki a sablon körül. Ha már meg van mind a tíz csillag, akkor tegyük be az előmelegített sütőbe. Közbe készítsük el a díszítéshez szükséges mázat. A karácsonyfát úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb csillag tetejét kenjük be mázzal és ragaszuk rá a következő csillagot csökkenő sorrendbe és folytassuk, így tovább, az utolsó csillagnak a tetejét ne kenjük be mázzal, majd csak készítsünk rá valami szép kis díszítést. A fenyőfánk széleit kis pöttyökkel is díszíthetjük akár.
 


A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven meglisztezhetjük. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából vágjunk egy kisebb darabot, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtsuk ki. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. Közepesen forró sütőben sütjük, de vigyázni kell hogy meg ne égjen, mert nagyon gyorsan sül. A sütések között a tepsit nem kell újra bezsírozni, csak esetleg egy kicsit meglisztezni.
A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük. Ezután a zacskó sarkára vágunk egy kis lyukat. A díszítésbe bevonhatjuk a család apraja nagyját, jó kis karácsonyi hangulatot teremthetünk vele.

Miután elkészítettük a mézeskalács tésztánkat, neki is kezdhetünk a karácsonyfa készítésének. Tíz csillagra lesz szükségünk, úgy, hogy a csillagok csökkenő méretűek legyenek. Szupermarketekbe lehet kapni különböző méretű tészta szaggatókat, de ha mégsem lenne kéznél, akkor sütőpapírból készítsünk sablonokat, tegyük a tésztára és késsel vágjuk ki a sablon körül. Ha már meg van mind a tíz csillag, akkor tegyük be az előmelegített sütőbe. Közbe készítsük el a díszítéshez szükséges mázat. A karácsonyfát úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb csillag tetejét kenjük be mázzal és ragaszuk rá a következő csillagot csökkenő sorrendbe és folytassuk, így tovább, az utolsó csillagnak a tetejét ne kenjük be mázzal, majd csak készítsünk rá valami szép kis díszítést. A fenyőfánk széleit kis pöttyökkel is díszíthetjük akár.


Sport szelet

 

 

Hozzávalók : 50 dkg darált keksz, 4 evőkanál kakaópor,     25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma

 

A darál kekszet a kakaóporral összekeverjük.

Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon.

Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk. Én egy 23*24 cm-es formát alakítottam ki belőle.

Nem kell sem sütőpapír, se más alája, simán kijön. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni.

 

Megjegyzés : Én csak 1 tábla csokoládét használtam hozzá, mert nem akartam, hogy vastag legyen rajta a csokimáz. Nekem egy kissé leragadt pedig teflonos tepsiben készítettem. Késsel alávágtam, így azért szépen feljött. Aki fél a leragadástól annak azt ajánlom, hogy folpack fóliára nyomkodja rá a masszát.

 

Nagyon finom és egyszerű recept!

 

 

Hírek

  • HÍR
    2011-12-16 12:05:23

    Hamarosan lesznek fönt receptek és idézetek!!!!!!!!!!!!!

Asztali nézet